Apua ummetukseen – näin pääset eroon ummetuksesta

By
Updated: syyskuu 20, 2011

Ummetus on todella epämukava olotila, jonka kanssa suurin osa suomalaisista joutuu jossain vaiheessa elämäänsä kamppailemaan. Monille meistä ongelma on jopa viikoittainen tai ainakin kuukausittainen. Onneksi runsaasti kuitua sisältävä ruoka, kahvi, apteekin ilman reseptiä ostetavat lääkkeet ja liikunta auttavat meistä suurinta osaa.

Se, milloin ihmisen voidaan sanoa kärsivän ummetuksesta, on täysin yksilöllistä. Osa meistä tuntuu käyvän pytyllä useamman kerran päivässä, jotkut vain joka toinen päivä. Näin ollen jollekin kahden päivän kakkaamattomuus voi olla täysin normaalia, mutta toiselle jo todella tukala ummetustila. Yleisenä ohjeistuksena kuitenkin pidetään, että normaalia on ulostaa kolme kertaa päivässä tai vähintään kolmen päivän välein.

Usein lievä ummetus johtuu liikunnan tai kuitujen puutteesta. Ensimmäisenä kannattaa pohtia, onko ruokavaliossa riittävästi esimerkiksi kuitupitoisia täysjyvätuotteita, vihanneksia ja hedelmpiä. Usein mm. karppaus saattaa aiheuttaa alkuun ummetusta. Tällöin esimerkiksi pieni määrä luumuja tai pellavansiemeniä saattaa auttaa vaivaan. Toinen todella toimiva konsti on kaalin syöminen ja riittävä veden juominen.

Toimivia vinkkejä, joilla voit kotikonstein hoitaa ummetusta:

  • Syö pari ruokalusikallista pellavansiemeniä päivittäin.
  • Nauti kuivattuja luumuja ja aprikoosia.
  • Tee salaattia, joka sisältää runsaasti kaalia.
  • Juo vettä riittävästi.
  • Juo kahvia pari kuppia.
  • Lähde kävely- tai juoksulenkille, kuntosalille, uimaan tai jumppaan.
  • Hanki apteekista Laxoberonia tai vastaavia tuotteita.

Myös ruokailuajat saattavat vaikuttaa ummetukseen. Pyri siis nauttimaan aamupala ja suurimmat päivän ateriat samoihin aikoihin päivästä toiseen. Näin kroppa oppii toimimaan ruoka-aikojesi mukaan.

Jos mikään itsehoito-ohjeista ei toimi, kannattaa ottaa yhteyttä omaan lääkäriin. Pitkään jatkunut ja vaikea ummetus saattaa johtua kasvaimesta, suolistotulehduksesta tai kilpirauhasen vajaatoiminnasta. Ei kuitenkaan kannata tehdä heti omia johtopäätöksiä, yleensä ummetus johtuu vain ruokavaliosta ja liikunnan puutteesta.


VN:F [1.9.22_1171]
Anna arviosi!
Rating: 9.0/10 (3 votes cast)
Apua ummetukseen - näin pääset eroon ummetuksesta, 9.0 out of 10 based on 3 ratings

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>